Kunstforeningen | Tidligere arrangementer
579
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-579,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

Kunst & natur på Fur

22. 09. 18

En blæsende sensommerdag satte 30 kunstinteresserede deltagere sig godt til rette i bussen. Turen gik til Fur, og stor var overraskelsen, da vi blev mødt af ekstremt højvande ved færgelejet, som forhindrede bussen i at komme om bord på færgen. Udfordringen var Fur rundt uden bus, og derfor måtte den planlagte tur rundt på øen med en lokalguide desværre udgå.
Anledningen til turen til Fur var den imponerende udsmykning, som kunstneren Kristian Vodder Svensson har tilføjet festlokalerne hos Fur Bryghus. Thorkild fortalte om tilblivelse af det kæmpemæssige værk, hvor Kristian på en underfundig måde har flettet brudstykker af natur og historie på Fur ind i sit eventyrlige og fantasifulde univers. Efter en dejlig frokost med stjerneskud og lokalbrygget øl fik vi blæst og frisk luft for alle pengene på en tur til Knudeklinterne.

WILD NORTHWEST

12. 09. 18

Det var titlen på Carsten Franks udstilling, som der var fernisering på den 2. sep., og som 40 deltagere senere fik et dybere indblik i ved et ”Kunst & Mad-arrangement”. Inspirationen til den aktuelle udstilling har Carsten Frank fået på en længere rejse til Island og Canada. Begge steder er landskabet ekstremt vildt og spækket med utæmmet skønhed, og derfor kalder Carsten det ”farlig smukt”, og det afspejlede sig i de malerier, vi var omgivet af. Men aftenen startede nu et andet sted. Carsten Frank læste et essay, han havde skrevet for 20 år siden. Carstens far var en habil maler, men kun i sin fritid, men han kunne sagtens have drevet det videre end det. Essayet handlede om, hvordan far og søn tog på malerudflugter, da Carsten var i 10-årsalderen, og hvordan de på hver deres måde tog landskaberne ind. Carsten havde medbragt et af sine tidlige malerier, og talentet var ikke til at tage fejl af. Carsten fortalte også om, hvordan hans egne skitser og tegninger fra rejsen har været grundpillen i hans arbejde i atelieret, og at han på den måde har kunnet skabe et mere frit maleri, der har slægtskab med de kendte LAND-malerier. Carsten sluttede af med at give en smagsprøve på det, der måske bliver til LAND 2. Digtet ”Byens Rum” skrevet af Carsten og sat i musik og fremført af Kristian Lilholt blev aftenens musikalske afslutning.

Kunstvandring i Viborg

13. 06. 18

En blæsende forårsaften tog Thorkild 40 deltagere med på en kunstvandring i Viborg. Første stop var ved Regionshuset, hvor der lige inden for indgangen hænger et kæmpemæssigt maleri, som Vilmantas har udført. Maleriet dannede ofte baggrund for tidligere regionsformand Bent Hansen, når han blev interviewet til tv. Men det kunstværk, der vakte mest begejstring, var et værk af Poul Anker Bech, der meget overraskende ikke havde fået en fremtrædende placering! Der er i øvrigt meget spændende kunst i Regionshuset – så kig indenfor, hvis du en dag kommer forbi. Ved Viborg Rådhus fik vi historien om udsmykningen, som den norske kunstner Kjell Nuppen har stået for – 23 træstammeagtige skulpturer i bronze og et vandbassin med bemalede kakler. Kunst i storformat – det var historien ved Camp Logos, der er præget af en kæmpemæssig udsmykning af Vilmantas.

En aften med Kristian Vodder Svensson

23. 05. 18

Der var inviteret til mad, kunst & vin i galleriet, og omkring 40 deltagere mødte op. Aftenens hovedperson var Kristian Vodder Svensson, der gav en introduktion til sin aktuelle udstilling ”Mythical Junctions”. Kristian tog os med ind i et fascinerende univers, hvor motiverne er svævende, mytiske landskaber med genkendelige elementer som dyr og mennesker. Kristian skaber billeder, som man aldrig bliver færdig med at gå på opdagelse i, og denne aften gav de anledning til en interessant dialog med en kunstner, der har fundet sin helt egen stil. Kristian fortalte også lidt om de udsmykningsopgaver, som han p.t. arbejdede med, bl.a. Solotrappen i Sønderborg. Senere på aften blev der serveret en dejlig tapas-menu, snakken gik og det var alle måder en fornøjelig aften.

Kunstrejse til Andalusien

8. 5- 15.5. 18

12 medlemmer deltog i forårets 8-dages kunstrejse, hvis højdepunkt var besøg hos kunstnerparret Karin & Carsten Frank, der deler deres tid mellem Silkeborg og Andalusien. Karin var en uvurderlig hjælp i planlægningen af rejsen, og i Andalusien nød vi godt af begges gæstfrihed. Karin og Carsten havde sammensat et spændende program, som langt oversteg vores forventninger. Vi tilbragte en hel dag i Malaga i selskab med Carsten og så bl.a. Picasso-museet og kunstmuseet Carmen Thyssen med den imponerende samling af klassiske spanske malere. Vi slentrede gennem det historiske kvarter, ”hilste” på H. C. Andersen og nød livet på havnefronten. Her åbnede Centre Pompidou i marts 2018 en ”pop-up-filial”. Over jorden ligger en farvestrålende kube, og under jorden fik vi igen en stor kunstoplevelse.  En dag var vi inviteret hjem til Karin og Carsten, så vi kørte i højderne til deres skønne hjem og op til en udsigt, der ikke fås meget bedre, og til en have, hvor kreativiteten blomstrede. Værtsparret er eminente fortællere, og da vi gik ned til Carstens atelier, var det kunsten, der kom i fokus. Vi kom langt omkring – fra dengang Carstens far tog ham med på malerudflugter og til rejsen til Island og det vestlige Canada, der var inspiration til malerier til sensommerens udstilling i Viborg. Næste dag tog Karin os med ud i naturen, og vi oplevede et andet Andalusien. Naturligvis var der også tid til at være ”rigtig” turist, og highlights var bl.a. underskønne Alhambra, La Mezquita i Cordoba og Ronda med den spektakulære bro. Men mon ikke det er mødet med Carstens kunstneriske univers, der står klarest i erindringen…

En aften i Henriette Hellsterns univers

Marts 2018

Henriette Hellstern var aktuel med sin tredje soloudstilling i galleri NB, og vi oplevede en dynamisk og ekspressiv billedkunster med et stærkt personligt engagement. Udstillingen var et fascinerende ”kropstudie” – et bankende hjerte, en gribende hånd og en legende let fod – og dette ”preview –arrangement” gav et indblik i, hvad der havde inspireret Henriette til udstillingen med titlen ”Indre Atlas – en malerisk obduktion”.

Kongelig & Kirkelig Kunst

12. november 2017.

Der var lagt op til en søndag med to meget forskellige kunstoplevelser på turen til Herning. På Carl-Henning Pedersen & Alfelts Museum fik vi en rundvisning i udstillingen ”Eventyrlig Dialog”, som var en dialog imellem H.K.H. Prins Henriks livfulde bronzeskulpturer og Carl-Henning Pedersens fantasifulde malerier, og med en usædvanlig vidende rundviser blev der kastet nyt lys over begge kunstnere. Den anden interessante kunstoplevelse fik vi i Hedeager Kirke, der for et par år siden modtog en stor donation fra en lokal giver, og som bl.a. er blevet brugt til at udsmykke kirken.  Kunstneren Vilmantas har bidraget med et stort maleri og to glasmosaikker, og kirkeværge Kurt Linnebjerg fortalte om forløbet fra ide til indvielsen i 2016. Frokosten fik vi serveret i caféen på Herning Centralbibliotek, der ligger i et tidligere supermarked på gågaden, og som nu er et spændende ”kulturcentrum” for alle kommunens borgere.

Læs om Vilmantas her

Foredrag med Martin Bigum

31.10.2017

Mange kender sikkert kunstneren Martin Bigum fra DRs kunstquiz, hvor han igen og igen overrasker med sin store viden, fortælleglæde og underfundige humor. En aften i oktober var der mulighed for at opleve Martin Bigum ”live” i Viborg – og det var en stor oplevelse! Kunstforeningens bestyrelse havde i samarbejde med Viborg Bibliotekerne og LOF-Viborg arrangeret et foredrag med Martin Bigum. Foredraget tog udgangspunkt i den selvbiografiske bog: ”Min personlige kunsthistorie”. Martin Bigum tog os med til barndommens land i Brøndby Strand og fortalte om nogle af sine grundlæggende barndoms- og ungdomsinspirationer, og han kom også ind på, hvordan han hele tiden arbejder hen imod at finde et nyt interessant ståsted i sin kunst. Fortællingen fik følgeskab en række af Martin Bigums vigtigste værker, der understregede hans kunstneriske karriere.

En aften i kunstens tegn

15. juni 2017

En sommeraften i juni indbød kunstforeningen til et arrangement i galleri NB med kunstneren Kristian Vodder Svensson, og ideen var, at det skulle være et uformelt arrangement en dag midt i ugen. En veloplagt Kristian fortalte om sin kunst, og det satte gang i en dialog med deltagerne. Efter det kunstneriske input, var grillen og en fristende buffet med lækre salater klar, og i modsætning til andre arrangementer i galleriet, var det denne aften ”galleriets gæve kvinder”, der stod for det kulinariske. På alle måder en hyggelig, uformel aften med god stemning og sommer.

Læs mere om Kristian her.

Kunstoplevelser i Sminge & Silkeborg

30. april 2017

En forårsdag i april besøgte vi først besøgte keramisk skulptør Mette Maya Gregersen, der bor idyllisk i den lille by Sminge i nærheden af Silkeborg. Mette Maya inviterede gæstfrit indenfor i hendes værksted, og vi fik en introduktion til hendes keramiske univers. Mette Maya fortalte bl.a. om hendes fascination af leret, der kan transformeres fra blødt til tørt, gå gennem ild og vand og blive brændt og forstenet – og om oplevelsen af en gensidig forståelse mellem hende og leret. Vi fik et indblik i, hvordan Mette Maya bl.a. arbejder med de keramiske værker ”bølgerne” – en proces, der involverer bambusgardiner, utallige lag glasur og endeløs tålmodighed. Der var vist mange, der denne eftermiddag blev lige så fascineret af leret som Mette Maya! Vi nød eftermiddagskaffen udendørs i haven med de kunstneriske finurligheder og tog fra Sminge en stor oplevelse rigere.

Næste kunstoplevelse fik vi på Museum Jorn, som viste udstillingen JORN + MUNCH. Her ”mødtes” Nordens to største malere hinanden for første gang, og udstillingen var en enestående mulighed for at se et udvalg af Edvard Munchs hovedværker. Vi kom i selskab med en yderst kompetent rundviser på udstillingen, der bl.a. viste hvordan kunstnernes værker er beslægtede, når de stiller store spørgsmål om liv og død, frygt og drømme – temaer, som også har relevans den relevans i dag.

Læs om Mette Maya Gregersen her

Udfordrende kunstindtryk

  1. november 2016

Kunstforeningen havde arrangeret en tur til Horsens Kunstmuseum kombineret med besøg hos kunstneren John Reuss i Vandel. Deltagerne mødtes på Horsens Kunstmuseum, og her gav kunsthistoriker Bente Hammershøy deltagerne en fantastisk oplevelse og indsigt i Michael Kvium og Bjørn Nørgaard liv. De to kunstnere har i den grad sat deres præg på den danske kunstverden, og vi så nogle meget spændende værker fra deres ungdom til i dag. John Reuss åbnede virkelig dørene for os til sit private hjem og meget beskedne atelier. Hele huset emmede af Johns kunstneriske arbejde, og vi kom meget tæt på hans tanker om døden. Hans surrealistiske og eksistentielle værker hang og stod overalt. Det er altid spændende at komme i dialog med en kunstner om hans tanker, arbejdsmetoder mv.,  og her var der rig lejlighed til dette. En stor tak til John, som vi ønsker held og lykke fremover.

Læs mere om John Reuss her.

Kunst i Middelfart

  1. april 2016

Den sidste lørdag i april 2016 havde kunstforeningen arrangeret en tur til Middelfart med to meget forskellige kunstoplevelser: Besøg hos kunstneren Külli Suitso og besøg på CLAY Keramikmuseum. Vi begyndte hos Külli Suitso, der bor lidt uden for Middelfart, hvor hun har både atelier og galleriet “Vinduet”. Mange husker sikkert udstillingerne hos NB, hvor temaerne har været de symbolmættede flyttekasser og militærhjelme. Külli er født og opvokset i Estland og har boet Danmark de seneste 12 år. Hun havde arrangeret en lille retrospektiv udstilling i hendes atelier og kom undervejs ind på, hvordan det var at vokse op i Estland, der dengang var en del af Sovjetunionen. Det var tankevækkende og interessant at få baggrundshistorierne om flere af malerierne, bl.a. om maleriet, hvor motivet var en flyttekasse med Bresjnev. Vi så også eksempler på Küllis grafiske arbejder. På Clay Keramikmuseum fik vi en interessant rundvisning i keramikkens verden.

Læs mere om Külli her